Köögiviljad peaksid moodustama iga inimese menüü põhiosa

Eesti toitumissoovituste kohaselt võiks täiskasvanud inimene süüa päeva jooksul ära
vähemalt 500g erinevaid köögivilju – pool kilo! Jah ma tean, see tundub enamusele ulme. Tegelikult on aga ulme see, millises koguses täna süsivesikuid tarbitakse.
NB! Loomulikult ei tohi ära unustada, et liha/valgud, rasvad, puuviljad ja isegi süsivesikud on ka olulised. Kuid siiski, põhiosa kuulugu köögiviljadele. Miks? Sest meie keha vajab hädasti köögiviljades sisalduvaid vitamiine, mineraale, antioksüdante ja muud sarnast eluliselt olulist kraami.

Milleks meile köögiviljad?

Vitamiinid, mineraalid, antioksüdandid – see eluliselt oluline kraam tagab meie organismi elus püsimise ja normaalse ajutöö.
Eraldi tooks siin välja, et köögiviljad on parimad ja peamised kiudaineteallikad.
Milleks meile kiudained?
Kiudained on toiduks meie headele kõhubakteritele, kelledest olenevad nii meie tujud kui isud kui ka mitmed organismis aset leidvad protsessid. Näiteks hoiavad kiudained korras sinu seedimise ja ainevahetuse. Kiudaineid tarbimata on üsna keeruline tervislikult kaalu langetada.
Kiudained aitavad kaasa veresuhkru ja kolesterooli taseme regulatsioonile ning vähendavad südame- ja veresoonkonnahaiguste riski.
Sai, limonaad, makaronid, jäätis, burks, kommid, küpsised ja vinkud kahjuks neid organismile hädasti vajaminevaid toitaineid ei sisalda!
Küll aga sisaldavad viimati nimetatud “toidud” rohkelt, ohtralt, üleloomulikus koguses süsivesikuid. Need on sellised kogused, millega sinu organism toime ei tule ja mille tarbimise tõttu sinu organism nälga, toitainetevaegusesse jääb!
Teadlik toitumine muudab sinu elu! 
Kui sinu unistus on elada kergemat, rõõmsamat ja energiast pakatavat elu, siis võta minuga ühndust.
Scroll to Top